0 of 0 for ""

Revitalisering van Blokkersdijk: gezuiverd water teruggeven aan de natuur

Het Europees beschermde watervogelgebied Blokkersdijk heeft te kampen met toenemende droogte, zoals blijkt uit de wekelijkse waterstandsmetingen die Natuurpunt Waasland al 18 jaar uitvoert. Om de droogte een halt toe te roepen en de achteruitgang van de biodiversiteit te beperken, bundelden Sweco, Natuurpunt en Lantis hun krachten, wat leidde tot het circulaire idee Eureka. 

Om de nabijgelegen Scheldetunnel te bouwen, moet een aanzienlijke hoeveelheid water worden opgepompt. In plaats van kostbaar water te verspillen, recupereren we het opgepompte grondwater en geven we het na een grondige zuivering terug aan de natuur. Het met PFAS verontreinigde water wordt eerst behandeld op de bouwplaats van de Oosterweelverbinding, waar we de referentielay-out voor de waterzuiveringsinstallatie hebben ontworpen. Onze collega-bodemexperts monitoren voortdurend het grondwaterpeil met behulp van een 200-tal piëzometers.

“We hadden al de helft van onze capaciteit gebruikt en toch steeg het waterpeil in Blokkersdijk niet. Met dit wetlandproject hopen we dat zeldzame plantensoorten zoals de wilde orchidee en de bittervoorn opnieuw zullen gedijen.’”

Paul Durinck, Expert Biodiversity , Sweco

In dit project hebben we in nauwe samenwerking met onze partners verscheidene PFAS-zuiveringstechnieken uitgebreid bestudeerd. Vervolgens ondergaat het water een natuurlijke zuivering in het natuurreservaat. Het gaat door een zandfilter en een moerasfilter, die beide enkele hectaren innemen, voordat het via een regelbare sluis in de vijver van Blokkersdijk terechtkomt.

Dankzij de eerste positieve resultaten hebben we al 50.000 m³ water teruggebracht in de Blokkersdijk, wat overeenkomt met ongeveer 20 olympische zwembaden. Ons huidige doel is om in twee jaar tijd 100.000 m³ water terug te geven aan het natuurreservaat.