Challenge Accepted: Gentspoort en de waterkwaliteit in Vlaanderen

 

Hoe creëren we steden die klaar zijn voor de toekomst? In deze aflevering van Challenge Accepted zoomen we in op twee urgente thema’s in Vlaanderen: de mobiliteitstransitie in Gent en de dringende nood aan betere waterkwaliteit in onze regio. We verkennen het ambitieuze stadsproject Gentspoort met onder meer Frank Vanden Bulcke (De Werkvennootschap), Annelies Antheunis en Elien Stroobants (Sweco), en gaan in gesprek met waterexpert Lowie Bouvijn (Sweco) over hoe we onze waterlopen weer gezond kunnen maken.

Benieuwd hoe een mobiliteitsproject als Gentspoort de stad Gent vlotter én veiliger maakt? En wil je ontdekken waarom de waterkwaliteit in Vlaanderen dringend beter moet? Luister naar de nieuwste aflevering van Challenge Accepted en kom te weten hoe doordacht infrastructuurontwerp en slimme wateraanpak bijdragen aan een duurzamere en gezondere leefomgeving.

Gentspoort: mobiliteit en stadsvernieuwing in beweging

Gentspoort is een van de grootste mobiliteitsprojecten van de komende jaren. Het project omvat 10 kilometer nieuwe tramlijnen die het drukke Gentse stadscentrum doorkruisen, met als doel een vlotte, veilige en duurzame bereikbaarheid. Maar Gentspoort is meer dan infrastructuur alleen: het staat voor vertrappen, vernieuwen en verbinden.

Naast de tramverbindingen worden ook pleinen en straten heraangelegd met oog voor voetgangers, fietsers, verkeersveiligheid en leefkwaliteit. Door van bij de start te werken met geïntegreerde teams – van mobiliteitsplanners tot landschapsarchitecten – wordt het project een hefboom voor stadsvernieuwing.

Participatie staat centraal: meer dan 750 partners en bewoners zijn betrokken via panelgesprekken, wijkateliers en individuele consultaties. Innovaties zoals de ‘valsluis’ aan de Lozebergbrug en het ‘DODO’-principe zorgen voor slimme oplossingen die de stad voorbereiden op morgen.

Waterkwaliteit in vlaanderen: van achterstand naar actie

In een tweede luik van de aflevering verschuift de aandacht naar een heel andere uitdaging: de waterkwaliteit in Vlaanderen. De Europese Kaderrichtlijn Water legt op dat tegen 2027 alle oppervlakte- en grondwaterlichamen in goede ecologische toestand moeten zijn. Vandaag voldoet slechts 1 van de 195 waterlopen aan die norm.

Sweco-expert Lowie Bouvijn legt uit waar de grootste knelpunten liggen. Overmatige stikstof- en fosfaatvervuiling door landbouw, huishoudens en industrie maken het moeilijk om de doelstellingen te halen. Vlaanderen heeft daarom al uitstel gevraagd tot 2033 voor veel waterlichamen.

Toch zijn er volop oplossingen in ontwikkeling. Sweco werkt aan projecten rond riolering, waterzuivering, natuurgebaseerde oplossingen zoals helofytenfilters én de hermeandering van waterlopen. Ook ontharding en regenwateropvang zijn cruciaal om droogte, hittestress en vervuiling aan te pakken.

Bouwen aan een leefbare toekomst

Gentspoort en de aanpak van de waterkwaliteit in Vlaanderen illustreren hoe uiteenlopende infrastructuurprojecten elk op hun manier bijdragen aan een duurzamere samenleving. Waar het ene inzet op slimme mobiliteit en leefbare steden, focust het andere op gezond water en veerkrachtige ecosystemen. Beide dossiers tonen het belang van een multidisciplinaire aanpak, samenwerking tussen publieke en private partners en een langetermijnvisie die verder kijkt dan sectorale grenzen.

Vraag het onze experts – samen bouwen aan oplossingen

Heb je vragen over uitdagingen die in onze podcast aan bod komen? Ons team van experts staat klaar om je te helpen en samen met jou naar oplossingen te zoeken die het verschil maken. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.
  • Drop bestanden hier of
    Max. bestandsgrootte: 50 MB.
      U kunt uw toestemming op elk moment intrekken via de uitschrijflink in onze e-mails.