UZ Gent: nieuwe standaard in zorg en duurzaamheid
Over
Deze universitaire ziekenhuiscampus groeide de voorbije 60 jaar uit tot een organisch geheel met 40 gebouwen. Dat stelt alsmaar grotere uitdagingen voor het personeel en voor toekomstige ontwikkelingen. Een masterplan zorgt voor een hoogstnodige rationalisering van de beschikbare ruimte
Uitdaging
Enerzijds moet het masterplan uniformisering brengen op een campus die deels behouden blijft. Anderzijds moet de groene ruimte gemaximaliseerd worden. Daarbij zal het universitaire ziekenhuis volop in bedrijf blijven. Toekomstgericht betekent ook hoge duurzame ambities
Oplossing
Tussen de bestaande vleugels wordt gefaseerd een centraal ziekenhuis in tijdloze en sobere architectuur geïntegreerd. Alle verkeer wordt maximaal ondergronds gestuurd, om de niet-bebouwde oppervlakken te transformeren tot een park. Talrijke ingrepen maken de volledige campus CO2-neutraal tegen 2050.
Het resultaat wordt een innovatieve, intelligent en CO2-neutrale campus die klaar is voor de toekomst.
Simon Ossieur, project director healthcare, VK architects+engineers, part of Sweco
UZ Gent heeft VK architects+engineers, part of Sweco aangesteld om een geïntegreerd masterplan en de nieuwbouw van het UZ Gent te ontwerpen. De opdracht omvat onder meer de realisatie van een aantal voorbereidende en aanverwante projecten (12.710m²) en een centrale nieuwbouw (73.300m²).
VK hertekent volledig de bestaande campus van 42 ha, momenteel met zowat 40 gebouwen, naar een compacte, intelligente health campus met een centraal en verbindend ziekenhuisgebouw. Het resultaat wordt een innovatieve, CO2-neutrale campus die klaar is voor de toekomst.
Energiestudies
Voor de volledige site werd een energiemasterplan opgemaakt, op basis van een technische-economische haalbaarheidsstudie energietechnieken. Daarbij zijn ook dynamische simulaties gemaakt voor comfort en energieverbruik en een parametrische studie van de gevel voor daglicht, oververhitting etc. Het project volgt de GRO-duurzaamheidsmeter.