Wintercircus
Een rijke geschiedenis
Het Wintercircus uit 1894 kent een bewogen geschiedenis. Na een felle brand in 1920 wordt het helemaal heropgebouwd en blijft het een belangrijke trekpleister als circus, variété, cinema tot 1945. In 1948 vormt Garage Mahy het gebouw om tot showroom en autowerkplaats. In 1978 verhuist Mahy de showroom en garage, en gebruikt het Wintercircus enkel nog als opslagplaats voor een indrukwekkend aantal oldtimers. Het Wintercircus verkommert stilaan, een toestand die nog erger wordt vanaf 1998, wanneer ook de collectie oldtimers verdwijnt.
Het verlaten Wintercircus wordt een stadskanker met onzekere toekomst, tot in 2005 stadsontwikkelingsbedrijf SoGent het geheel koopt om het volledig te renoveren. Een renovatieproject wordt pas opgestart in 2015, wanneer programma, functie en invulling van het gebouw helemaal rond is.
Een nieuwe hotspot in een levendige studentenstad
Algemeen kan het Wintercircus beschouwd worden als een overdekte publieke ruimte. Centraal onder de middenpiste is een concertzaal voorzien. De ruimtes rondom de centrale piste bevatten kantoren, expositieruimtes, een café en foyer. Het Wintercircus zelf is niet beschermd, maar maakt wel deel uit van het beschermd stadsgezicht ‘Circuswijk’. Daarom is het essentieel dat bij de renovatie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de rijke erfgoedwaarde van het gebouw.
Tegen 2050 wil Gent een klimaat-neutrale stad zijn. In het kader van deze ambitie is onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd.
Koen Feyaerts, team manager
Duurzaam renoveren
Met behoud van de erfgoedwaarde, moesten structureel flink wat ingrepen gebeuren. Heel wat vloeren en daken (het Wintercircus bestaat uit meerdere overdekte volumes) waren toe aan versterking of zelfs vervanging. Met de nieuwe functies zijn ook verschillende trap- en liftkokers toegevoegd als nieuwe toegangspunten. Daarnaast moest de nieuwe ondergrondse rockzaal volledig worden uitgegraven.
SoGent stelde ook ambities voorop wat duurzaamheid betreft. Tegen 2050 wil Gent namelijk een klimaat-neutrale stad zijn. In het kader van deze ambitie is onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. De meest duurzame optie in dit geval bleek een BEO-veld, met 35 sondes die 150 meter diep geboord werden. Het BEO-veld verwarmt en koelt vooral het middenplein. Het staat ook in verbinding met het BEO-veld van de naastgelegen De Krook (zie onderaan), voor een optimale uitwisseling van energie.
Beleving in een uniek kader, in alle veiligheid
In het nieuwe gebouw kunnen bij evenementen tot 750 personen aanwezig zijn. Brandstabiliteit vormde dus een belangrijk thema. Vooral van het dak, een van de blikvangers van het Wintercircus. Uitgebreide CFD-simulaties voor verschillende brandscenario’s zorgen voor de vereiste brandstabiliteit, met een maximaal behoud van het kenmerkende dak.
Om de mix aan functies te huisvesten binnen eenzelfde structuur zijn ook akoestisch verschillende ingrepen genomen, voor een optimaal geluidscomfort voor de afzonderlijke functies.