Het Energielandschap Denderland focust op de optimale ontwikkeling van bijkomende grootschalige hernieuwbare energie installaties door het voeren van een gebiedsgericht en participatief proces.
Sweco werkte samen met BUUR en Common Ground aan de visie om de energietransitie ruimtelijk om te zetten in de regio Denderland.
Zon, wind, water en biomassa zijn de hernieuwbare energiebronnen die centraal staan, maar er wordt tevens onderzocht hoe deze zich tot elkaar verhouden en ruimtelijk verknoopt kunnen worden, met het oog op energiecascadering, opslag en transport. De eigenheid en identiteit van het landschap vormen de vertrekbasis voor het energielandschap. Opmaken van een gedragen ruimtelijke visie voor een energielandschap in het Denderland, met 2050 als horizon.
Uitvoering van de opdracht
- De ruimtelijke visie: we hebben potentie- en restrictiekaarten per hernieuwbare energiebron opgemaakt en enkele ruimtelijke concepten uitgewerkt.
- Ontwerpend onderzoek: om te onderzoeken hoe grootschalige hernieuwbare energiewinning (wind, zon, biomassa en water) het Denderland van hernieuwbare energie kan voorzien én tegelijkertijd het landschap mee(r) vorm kan geven. Hierbij bekeken we de hele energieketen: van opwekking, over distributie en opslag tot consumptie.
- Ruimtelijk beleid: tegelijk gingen we na hoe het kan bijdragen aan de energietransitie en, omgekeerd, welke kansen de omslag naar hernieuwbare energie biedt voor onze ruimtelijke ambities.
MEER INFO
Lees ook: ‘Energielandschap Denderland wint Vlaamse Planningsprijs’
Bezoek de projectwebsite