UZ Brussel bereidt zich voor op de toekomst
De campus van UZ Brussel is als universitair ziekenhuis op een typische manier geëvolueerd doorheen de tijd. Na tientallen jaren brengen de organische uitbreidingen en aanpassingen meerdere uitdagingen aan de oppervlakte. Ruimtegebrek, versnipperde diensten, circulatie- en parkeerproblemen.
VK architects+engineers, part of Sweco ontwierp een ruimteplan dat de zorgstrategie uitstippelt voor de toekomst. Dit levend document toont een acute nood aan uitbreiding en reorganisatie voor de meeste medische diensten, zoals het medisch-technisch blok, de polikliniek, de spoed en expertisecentra. Het ruimteplan optimaliseert ook de wisselwerking tussen deze diensten, met een reorganisatie van de logistieke en bezoekerscircuits, en een scheiding van de verschillende circulatiestromen.
Verder moeten de expertisecentra worden uitgebouwd tot duidelijke entiteiten binnen een coherent geheel. Dit alles zonder de dagelijkse activiteiten te verstoren en met minimale tijdelijke huisvesting. In functie hiervan zijn meerdere voorbereidende en aanverwante projecten noodzakelijk.
Tijdelijk oncologisch centrum
Het voormalig oncologisch centrum moest gesloopt worden voor een nieuw medisch-technisch blok, dat een nieuw oncologisch centrum zal huisvesten. Een tijdelijk oncologisch centrum met dagziekenhuis, consultaties en radiotherapie, overbrugt een periode van tien jaar. De staalstructuur van 5 verdiepingen is bekleed met sandwichpanelen en gevelroosters. Het tijdelijke centrum sluit aan op het consultatiegebouw, voor interne communicatie. De inplanting laat ook de toekomstige afbraak van bestaande gebouwen makkelijk toe.
Spoed
De spoeddienst van UZ Brussel is uitgegroeid tot een van de grootste spoedafdelingen van het land. Jaarlijks worden er meer dan 65.000 patiënten behandeld, in nauwe samenwerking met alle medische specialisaties op de campus.
De bestaande spoed werd integraal gestript en verbouwd over verschillende jaren. Daarnaast kwamen er uitbreidingen voor de short care en response unit, met MUG-garages, ontvangst en triage. Het resultaat is één grote, integrale spoeddienst met zorgstraten per pathologie. Deze efficiënte aanpak van de zorgnoden beperkt sterk de wachttijden. Centrale werkpleinen bieden de urgentie-artsen een maximaal overzicht en beperken de loopafstanden.2
Dankzij een goed doordachte fasering kon de drukke spoeddienst volop operationeel blijven tijdens de werken.
Naast deze voorbereidende werken zullen twee nieuwe toevoegingen hun stempel drukken op de vernieuwde zorgcampus. Het nieuwe medisch-technisch blok zal alle kritische diensten centraliseren in een indrukwekkend en sprankelend volume. Het Landmarkgebouw zal als nieuwe toegangspoort de campus een nieuwe uitstraling geven.